ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΛΟΓΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΘΑ ΗΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ.
ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 29€ ! .... αναλυτικά
kubeo coffee company
Τα Δέκα βήματα του καφέ
Από τους κόκκους στο φλιτζάνι
Ψηλά σε μια καταπράσινη, απότομη πλαγιά καλυμμένη με δέντρα καφέ, μια συλλεκτική μηχανή φέρει μια βαριά τσάντα γεμάτη με δουλειά μετά από μια κουραστική ημέρα. Η τσάντα περιέχει ώριμους κόκκινους καρπούς καφέ. Σε μερικούς μήνες από τώρα, οι καρποί από τη συγκομιδή εκείνης της ημέρας, θα μπορούσαν να είναι από αυτούς που αγοράζετε στο αγαπημένο κατάστημά σας σήμερα .Ανάμεσα στο χρόνο της συγκομιδής και στο χρόνο που εσείς θα αγοράσετε τους μυρωδάτους κόκκους του καφέ υπάρχει μια σειρά βημάτων που ακολουθούνται μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

1. Φύτευση
Ένας κόκκος καφέ είναι στην πραγματικότητα ένας σπόρος. Όταν είναι αποξηραμένος, ψημένος και αλεσμένος, χρησιμοποιείται για την παρασκευή του καφέ. Αλλά αν ο σπόρος δεν επεξεργασθεί, μπορεί να φυτευτεί και να αναπτυχθεί σε ένα δέντρο καφέ. Οι κόκκοι του καφέ γενικά φυτεύονται σε μεγάλα φυτώρια σε σκιερό μέρος. Μετά την βλάστηση, τα σποριόφυτα απομακρύνονται από την κλίνη των σπόρων προς σπορά Πρέπει να φυτεύονται σε μεμονωμένες γλάστρες σε προσεκτικά διαμορφωμένα εδάφη. Θα πρέπει να ποτίζονται συχνά και να προστατεύονται από το έντονο φως του ήλιου έως ότου είναι αρκετά αναπτυγμένοι για να φυτευτούν μόνιμα. Η φύτευση συχνά λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου, έτσι ώστε το χώμα γύρω από τα νεαρά δέντρα να παραμένει υγρό, ενώ οι ρίζες θα πρέπει να έχουν σταθεροποιηθεί.

2. Η συγκομιδή των Κερασιών
Ανάλογα με την ποικιλία, θα χρειαστούν περίπου 3 ή 4 έτη για τα δέντρα του καφέ που φυτεύτηκαν πρόσφατα να αρχίσουν να αποφέρουν καρπούς. Ο καρπός, που ονομάζεται «κεράσι» καφέ, αποκτά ένα φωτεινό, βαθύ κόκκινο χρώμα όταν είναι ώριμο και έτοιμο να συγκομισθεί. Στις περισσότερες χώρες, η συγκομιδή του καφέ γίνεται με το χέρι, μια διαδικασία δύσκολη και υψηλής έντασης εργασία, αν και σε μέρη όπως η Βραζιλία, όπου το τοπίο είναι σχετικά επίπεδο και τα πεδία καφέ τεράστια, η διαδικασία έχει μηχανοποιηθεί. Είτε συλλέγονται με το χέρι είτε με μηχανές, όλοι οι κόκκοι καφέ συγκομίζονται με έναν από τους δύο τρόπους:

Ολική επιλογή - ολόκληρη η συγκομιδή της σοδειάς γίνεται σε ένα χρόνο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με μηχανή ή με το χέρι. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα κεράσια έχουν συγκομισθεί μέσα στο χρόνο .

Επιλεκτική Συγκομιδή - μόνο τα ώριμα κεράσια συγκομίζονται και συλλέγονται με το χέρι ατομικά. Οι Εργάτες περιστρέφεται ανάμεσα στα δέντρα κάθε 8-10 μέρες, επιλέγοντας μόνο τα κεράσια που είναι στην κορυφή της ωρίμανσης. Επειδή αυτό το είδος της συγκομιδής είναι εντατικό και, συνεπώς, πιο δαπανηρό, χρησιμοποιείται κυρίως για τη συγκομιδή των λεπτότερων κόκκων arabica.
Στις περισσότερες χώρες καλλιέργειας του καφέ, υπάρχει μια σημαντική συγκομιδή ετησίως, αν και σε χώρες όπως η Κολομβία, όπου υπάρχουν δύο ανθοφορίες το χρόνο, υπάρχει μια κύρια και μια δευτερεύουσα καλλιέργεια. Ένας καλός μέσος όρος συλλογής είναι περίπου 100 έως 200 κιλά κερασιών καφέ την ημέρα, η οποία θα παράγει 20 έως 40 κιλά κόκκους καφέ. Στο τέλος της ημέρας της συλλογής, της συγκομιδής κάθε εργαζομένου ζυγίζεται προσεκτικά και καταβάλλεται το ποσό της αξίας της εργασίας του. Η συγκομιδή της ημέρας στη συνέχεια μεταφέρεται στο εργοστάσιο επεξεργασίας

3. Επεξεργασία των Κερασιών
Μόλις έχει συγκομισθεί ο καφές, η επεξεργασία πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει αλλοίωση. Ανάλογα με την τοποθεσία και τους τοπικούς πόρους ο καφές υποβάλλεται σε επεξεργασία με έναν από δύο τρόπους.

Η ξηρή μέθοδος
Αυτή είναι η πανάρχαια μέθοδος επεξεργασίας του καφέ και χρησιμοποιείται ακόμα σε πολλές χώρες όπου οι υδάτινοι πόροι είναι περιορισμένοι. Τα πρόσφατα κεράσια απλά απλώνονται σε τεράστιες επιφάνειες να στεγνώσουν στον ήλιο. Προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση τους, το επίπεδο είναι κεκλιμένο και περιστρέφεται όλη την ημέρα, το βράδυ ή σε ημέρες βροχής καλύπτεται. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες για κάθε παρτίδα καφέ. Όταν η περιεκτικότητα σε υγρασία των κερασιών πέσει στο 11%, τα αποξηραμένα κεράσια μετακινούνται σε αποθήκες όπου αποθηκεύονται.

Η υγρή μέθοδος
Στην υγρή μέθοδο επεξεργασίας, ο πολτός αφαιρείται από το κεράσι του καφέ μετά τη συγκομιδή και το φασόλι ξηραίνεται μόνο με το δέρμα Υπάρχουν πολλά πραγματικά βήματα που εμπλέκονται. Πρώτον, οι καρποί διέρχονται μέσω μιας μηχανής πολτοποίησης όπου το δέρμα διαχωρίζεται από το φασόλι. Ο πολτός ξεπλένεται με νερό, αποξηραίνεται και χρησιμοποιείται ως επίστρωμα. Οι κόκκοι διαχωρίζονται κατά βάρος καθώς μεταφέρονται μέσα από τα κανάλια του νερού, τα ελαφρύτερα φασόλια επιπλέουν στην κορυφή, ενώ τα βαρύτερα, ώριμα φασόλια βυθίζονται στον πυθμένα. Έπειτα περνάνε μέσα από μια σειρά περιστρεφόμενων τύμπανων τα οποία τα διαχωρίζουν ανάλογα με το μέγεθος. Μετά το διαχωρισμό, οι κόκκοι μεταφέρονται σε μεγάλες, γεμάτες με νερό δεξαμενές ζύμωσης. Ανάλογα με τον συνδυασμό των παραγόντων - όπως η κατάσταση των φασολιών, το κλίμα και το υψόμετρο - θα παραμείνουν σε αυτές τις δεξαμενές από 12 έως 48 ώρες. Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να αφαιρεθεί το λείο στρώμα (που ονομάζεται παρέγχυμα), ενώ στις δεξαμενές, τα φυσικά ένζυμα θα προκαλέσουν τη διάλυση αυτής της στιβάδας.Όταν η ζύμωση ολοκληρωθεί, οι κόκκοι αποκτούν μια τραχιά όψη, Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, τα φασόλια ξεπλένονται μέσω πρόσθετων καναλιών νερού. Τώρα είναι έτοιμα για την ξήρανση.

4. Ξήρανση των φασολιών
Αν τα φασόλια έχουν μεταποιηθεί με την υγρή μέθοδο, οι πολτοποιημένοι καρποί φασολιών πρέπει τώρα να στεγνώσουν περίπου έως το 11% της υγρασίας τους ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αποθήκευση. Αυτά τα φασόλια, εξακολουθούν να περιβάλλονται από το ενδοκάρπιο. Μπορεί να απλωθούν στον ήλιο ή σε πίνακες ξήρανσης ή σε δάπεδα, όπου γυρίζονται τακτικά, ή μπορούν να αποξηρανθούν σε μηχανές ξήρανσης. Μόλις στεγνώσουν, αποθηκεύονται σε σάκους από γιούτα, μέχρι να είναι έτοιμοι για εξαγωγή.

5. Λείανση των φασολιών
Πριν από την εξαγωγή τους, επεξεργάζονται με τον ακόλουθο τρόπο:

Αποφλοίωση
Μηχανήματα χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του στρώματος του ενδοκαρπίου στην υγρή επεξεργασία του καφέ Η επεξεργασία της ξηρής αποφλοίωσης του καφέ αναφέρεται σε αφαίρεση ολόκληρου του αποξηραμένου φλοιού - το εξωκάρπιο, μεσοκάρπιο και το ενδοκάρπιο - από τα αποξηραμένα κεράσια.

Στίλβωση -Γυάλισμα
Αυτή είναι μια προαιρετική διεργασία στην οποία κάθε τι που παραμένει επί των κόκκων μετά το ξεφλούδισμα απομακρύνεται σε μια μηχανή στίλβωσης. Ενώ τα γυαλισμένα φασόλια θεωρούνται ανώτερης ποιότητας από τα μη γυαλισμένα, στην πραγματικότητα υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ τους.Βαθμολόγηση και διαλογή
Πριν από την εξαγωγή τους, οι κόκκοι του καφέ για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ταξινομούνται με βάση το μέγεθος και το βάρος. Επίσης, θα πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά για ελαττώματα χρώματος ή άλλες ατέλειες. Τυπικά, το μέγεθος φασολιού αντιπροσωπεύεται σε μια κλίμακα από το 10 έως το 20. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει το μέγεθος της διαμέτρου μιας στρογγυλής τρύπας σε όρους 1/64 της ίντσας. Ένας αριθμός 10 φασολιών θα ήταν κατά προσέγγιση στο μέγεθος της οπής σε διάμετρο 10/64 μίας ίντσας και ένας αριθμός φασολιού 15/64 της ίντσας. Είναι επίσης ταξινομημένοι με τη χρήση ενός πίδακα αέρα για το διαχωρισμό τα πιο βαριά από τα ελαφρά φασόλια. Στη συνέχεια τα ελαττωματικά φασόλια απομακρύνονται. Αν και η διαδικασία αυτή μπορεί να επιτευχθεί με εξελιγμένες μηχανές, σε πολλές χώρες, αυτό γίνεται με το χέρι, ενώ οι κόκκοι κινούνται κατά μήκος ενός ηλεκτρονικού μεταφορικού ιμάντα. Φασόλια μη ικανοποιητικού μεγέθους, χρώμα, ή ότι άλλο είναι μη αποδεκτό, αφαιρούνται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καρπούς που δεν έχει γίνει σωστή ζύμωση ή έχουν υποστεί ζημιά από έντομα ή δεν είναι αποφλοιωμένα σωστά. Σε πολλές χώρες, αυτή η διαδικασία γίνεται τόσο από μηχανές όσο και με το χέρι, εξασφαλίζοντας ότι μόνο οι κορυφαίας ποιότητας κόκκοι καφέ εξάγονται.

6. Εξαγωγή των κόκκων καφέ
Οι αλεσμένοι κόκκοι, που τώρα πλέον αναφέρονται ως «πράσινος καφές,« είναι έτοιμοι να φορτωθούν σε πλοία για τη μεταφορά στη χώρα εισαγωγής. Ο Πράσινος καφές αποστέλλεται είτε σε σάκους από γιούτα ή σιζάλ, είτε όταν είναι χύμα αποστέλλεται μέσα σε δοχεία με πλαστική επένδυση. Περίπου επτά εκατομμύρια τόνοι του πράσινου καφέ παράγονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

7. Γευσιγνωσία του καφέ
Σε κάθε στάδιο της παραγωγής, ο καφές δοκιμάζεται επανειλημμένα για την ποιότητα και τη γεύση. Αυτή η διαδικασία αναφέρεται ως «κοίλανση» και συνήθως λαμβάνει χώρα σε ένα δωμάτιο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να διευκολύνει τη διαδικασία. Πρώτον, ο δοκιμαστής αξιολογεί προσεκτικά τους κόκκους για τη συνολική οπτική ποιότητα τους. Οι κόκκοι στη συνέχεια ψήνονται σε ένα μικρό εργαστηριακό καβουρδιστήρι, αμέσως αλέθονται και εκγχύονται σε βραστό νερό, η θερμοκρασία του οποίου ελέγχεται προσεκτικά. Κατόπιν ο δοκιμαστής μυρίζει το ρόφημα για να βιώσει το άρωμά του, που αποτελεί αναπόσπαστο βήμα για την αξιολόγηση της ποιότητας του καφέ. Μετά αφήνει το υπόλοιπο του καφέ για αρκετά λεπτά, "σπάει την κρούστα" παραμερίζοντας τη στην κορυφή του φλιτζανιού και ξαναμυρίζει πριν ξεκινήσει τη δοκιμή. Για να δοκιμάσει τον καφέ, παίρνει μια κουταλιά με μια γρήγορη εισπνοή. Ο στόχος είναι να ψεκάσει τον καφέ ομοιόμορφα πάνω από τη γεύση και στη συνέχεια αφού τη «ζυγίσει» να την φτύσει. Δείγματα από μία ποικιλία διαφορετικών παρτίδων και κόκκων δοκιμάζονται καθημερινά. Ο καφές δεν αναλύεται μόνο με αυτόν τον τρόπο για τα εγγενή χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες του, αλλά και για τον σκοπό της ανάμειξης διαφορετικών κόκκων ή τον καθορισμό του κατάλληλου καβουρδίσματος. Ένας εμπειρογνώμονας μπορεί να δοκιμάσει εκατοντάδες δείγματα καφέ την ημέρα και να εξακολουθεί να γεύεται τις λεπτές διαφορές μεταξύ τους.

8. Το καβούρδισμα του καφέ
Το Καβούρδισμα μετατρέπει τον πράσινο ωμό καφέ σε αρωματικούς κόκκους καφέ που έχουμε αγοράσει ήδη, είτε ολόκληρους είτε σπασμένους από το αγαπημένο μας κατάστημα. Οι περισσότερες μηχανές καβουρδίσματος διατηρούν μια θερμοκρασία περίπου 550 βαθμούς Φαρενάιτ. Τα φασόλια κινούνται συνεχώς σε όλη τη διαδικασία για να μην καούν και όταν φτάσουν σε μια εσωτερική θερμοκρασία περίπου 400 βαθμούς, αρχίζουν να μαυρίζουν και το έλαιο που είναι «κλειδωμένο» μέσα στους κόκκους αρχίζει να αναδύεται. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται πυρόλυση βρίσκεται στην καρδιά του καβουρδίσματος. Είναι αυτό που παράγει τη γεύση και το άρωμα του καφέ που πίνουμε. Όταν οι κόκκοι απομακρύνονται από τον καβουρδιστήρα, ψύχονται αμέσως είτε με αέρα ή με νερό. Το ψήσιμο εκτελείται γενικά στις χώρες εισαγωγής, επειδή οι φρεσκοκαβουρδισμένοι κόκκοι πρέπει να φθάσουν στον καταναλωτή όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

9. Άλεσμα του καφέ
Ο στόχος μιας σωστής άλεσης είναι να δοθεί όσο το δυνατόν περισσότερη γεύση σε ένα φλιτζάνι καφέ. Πόσο χοντρή ή λεπτή θα είναι η άλεση εξαρτάται από τη μέθοδο με την οποία ο καφές θα παρασκευαστεί.. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ψιλό άλεσμα τόσο πιο γρήγορα θα πρέπει να προετοιμάζεται ο καφές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αλεσμένος καφές για χρήση σε μία μηχανή εσπρέσο είναι πολύ λεπτότερος από τον καφέ που θα παρασκευαστεί σε ένα σύστημα σταγόνας (αμερικάνικος).

10. Παρασκευή του καφέ
Πριν παρασκευάσετε τον καφέ σας, πάρτε λίγο χρόνο για να εξετάσετε προσεκτικά τους κόκκους. Μυρίστε το άρωμα τους. Σκεφτείτε τις πολλές διαδικασίες που αυτοί οι καρποί έχουν περάσει από την ημέρα που έχουν διαλεχτεί στο χέρι και έχουν ταξινομηθεί στη χώρα καταγωγής τους. Εξετάστε το μακρύ δρόμο που έχουν ταξιδέψει μέχρι την κουζίνα σας. Ετοιμάστε τον καφέ σας προσεκτικά και απολαύσετε τον με ευχαρίστηση. Πολλοί άνθρωποι έχουν συμβάλει καθοριστικά μέχρι να φτάσει στο φλιτζάνι σας!